Sidor

måndag 13 juni 2011

Kroppkakor

Kroppkakor. Namnet låter sådär, de ser mest ut som gråa, klibbiga bollar, men gudars så gott det är! När det kokas kroppkakor hos farmor kommer alla dit på middag för det måste alltid göras många. Idag blev det 70 stycken!


Koka kroppkakor är lite omständigt, farmor och farfar brukar skala potatis och skiva fläsk dagen innan, sedan kommer jag klockan tio på kroppkokardagen.


Då använder vi det här åbäket till att riva alla potatisarna. Idag hade vi väl 7 kilo potatis att riva, det måste vara fast potatis (helst Bintje eller Asterix) och gamla potatisar.


Sedan ska man krama ur vattnet ur potatisrevet genom en silduk. Man måste spara på vattnet, man behöver stärkelsen sen som bildas i botten!När man har kramats klart med potatisen så ska man blanda den med några kokta potatisar, salt, lite mjöl och stärkelsen från vattnet. Sedan måste man känna så det är bra konsistens! Om inte, så kan man hälla i lite av vattnet eller mer mjöl.
Efter det är det dags att rulla kroppisarna. De ska helst vara rätt små med så mycket fläsk som möjligt! Fläsket är blandat med lök och kryddpeppar, det är kryddpepparn som gör smaken.Här är söta farmor med kroppkakesleven och den lilla grytan. Vattnet måste koka när man lägger i kroppkakorna, men det får inte stormkoka. De ska kokas i en timma.


Klockan tolv är det klart och resten av familjen Prené kommer på middag! Serveras självklart med valfri kombination av grädde, smör och lingonsylt. Helt enkelt äkta hederlig svensk husmanskost när det är som bäst!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nästan ännu godare dagen efter då man steker de! MMMHMMM älskar kroppisar!/Linnéa

Anonym sa...

Hej jag undrar vad heter maskinen som du river potatisarna?? jag kan inte hitta en sån just som river potatisarna till kroppisar!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...