Sidor

lördag 1 oktober 2011

Kärna smör

Smör, som kommer paketerat i folie i fyrkantiga bitar på ett halvkilo. Smör, som kärnas omsorgsfullt och lägg i en bytta med fint mönster. Vilket föredrar man? För den moderna husmodern så är det varken ekonomiskt eller tidsmässigt försvarbart men ändå en trevlig syssla.


Det hela börjar med grädde (eller egentligen en ko, men detta är tyvärr cityversionen). Sedan är det bara till att vispa. Och vispa lite till. Fettet och kärnmjölken börjar dela på sig och när det knappt går att vispa mer så är det dags att sila av kärnmjölken. Det går bra att pressa ur den genom en sil eller silduk eller som jag fick ta till, nylonstrumpa. Helst ska man få ut allt, då håller smöret längre. Kärnmjölken kan man dricka som den är eller baka något på. Jag tänkte blanda den i pannkakssmet.


När man är nöjd så blanda smöret med salt eller kryddor. Inte något man brer på mackan varje dag, självkärnat smör!


2 kommentarer:

Kjersti sa...

Vilken jättehärlig och pysslig blogg du har! Kul att du ger dig i kast med smör- och färskosttillverkning, speciellt i dessa "färdigmatstider" när allt ska gå så snabbt. Får bestämt lägga till dig i min Favoritlista! Må så gott, och ha en fortsatt fin helg!

Cecilia sa...

Gillar ambitionsnivån! Den första bloggerska jag sett som kärnar hemma, härligt! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...